Els recursos

Distribució Territorial - Mapa dels Recursos Terrestres del SEM

El SEM compta amb 417 unitats de Suport Vital distribuïdes arreu del país, tant terrestres com aèries. La majoria d’elles són de Suport Vital Bàsic (SVB) arribant al nombre de 326, amb un equip format per dos/dues Tècnics en Emergències Sanitàries (TES).

En quant al Suport Vital Avançat (SVA), el SEM disposa de 64 unitats distribuïdes pel territori. Aquestes unitats estan formades per un equip de tres professionals, metge/ssa, infermera i TES, o bé d’un equip de dos professionals, infermera i TES. El SEM és pioner en la implantació d’aquesta última tipologia d’unitat, que ha donat tan bons resultats des de fa anys a la ciutat de Barcelona i, cada cop més, s’està implantant arreu. És d’alta resolució i compta en tot moment amb el suport de l’equip de la Central de Coordinació Sanitària del SEM. A banda, disposem de 2 unitats SVA pediàtriques que realitzen, principalment, trasllat interhospitalari de pacients pediàtrics crítics.

A més a més, amb el concurs del Transport Sanitari Integrat que es va posar en marxa el passat 2016 a Catalunya, el SEM va apostar per un nou vehicle de Suport Vital Avançat. Es tracta d’un turisme anomenat Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR) format per un metge/ssa i un TES. Aquest, per les característiques del vehicle, pot arribar abans als lloc de l’incident, té la capacitat de medicalitzar en qualsevol moment una SVB i també pot realitzar altes in situ, quedant lliure per a una propera activació. A Catalunya, el SEM compta amb 15 d’aquests vehicles a les diferents Regions Sanitàries.

L’equip de Serveis Especials del SEM compta també amb 4 vehicles SVA per a la realització tant dels dispositius preventius com dels que es realitzen de forma coordinada amb altres cossos de seguretat, principalment amb els Mossos d’Esquadra.

Distribució Territorial HEMS - Mapa de la Cobertura Aèria del SEM

Així mateix, el SEM disposa de 4 helicòpters medicalitzats (SVA) aeris situats estratègicament al territori, amb equips que es composen de pilot, copilot, metge/ssa i infermera.

Finalment, el SEM compta amb 2 unitats col·lectives per a la realització dels trasllats dels equips d’extracció d’òrgans, coordinadament amb la Organització Catalana de Transplantaments de Catalunya (OCATT) i els hospitals competents.

Continguts