Comunicació i Relacions Institucionals

Comunicació i Relacions Institucionals

Des d'aquesta unitat es garanteix la correcta transmissió de la comunicació externa i interna, així com el manteniment i foment de les relacions amb diferents institucions gràcies a l'organització d'actes i visites, la participació en fires, la relació amb els mitjans de comunicació i la correcta difusió de la imatge de l'empresa i els valors que l'identifquen.

Comunicació Interna

Són diverses les accions que es duen a terme en el desenvolupament de la comunicació interna del SEM. És bàsic l'enviament de comunicacions informatives sobre varietat de temes que afecten als professionals del SEM, bé siguin de caire informatiu com preceptiu, de totes les àrees que conformen l'organització.

La gran novetat a nivell de comunicació interna al 2016, ha estat la creació del nou portal Àgora. Aquest ha permès integrar l'antiga intranet, on els professionals podien accedir per trobar els seus torns de treball, els formularis per a fer peticions a RRHH, consulta la formació adjudicada entre d'altres, i l'antic portal Àgora que recopilava diferents procediments assistencials.

Actualment, la nova Àgora permet fer totes aquestes consultes i gestions en un únic portal, a través d'una eina més intuïtiva i dinàmica, amb imatge atractiva, de fàcil accés per estar al dia i que fomenta connectar-s'hi sovint.

El SEM al MES es el butlletí mensual de comunicació interna que edita el SEM. La revista recull tota l'activitat duta a terme pels professionals als diferents territoris, entrevistes dels companys, notícies del sector, participació en Jornades i Congressos, visites als centres, col·laboracions amb diferents institucions i altres temes més corporatius com consells per evitar riscos laborals, etc.

Aquest 2016 s'ha millorat el butlletí donant una imatge més moderna i atractiva, fent alhora més àgil la lectura de la mateixa, essent ara a tres columnes per pàgina i incorporant nous destacats i grafsmes. A més, els números publicats a partir de juny incorporen més fotografes i infografes així com reportatges a peu de carrer explicant les últimes novetats tant de la pràctica assistencial com dels materials emprats. El SEM al MES es troba penjat a l'Àgora en pdf i en format digital al web www.issuu.com.

 

Comunicació Externa

L'any 2016 s'ha produït la consolidació de la primera xarxa social del SEM, el compte de twitter @semgencat creat a finals de 2015.

En la fase inicial, el compte @semgencat era un canal corporatiu més del SEM, amb informació que englobava Emergències Mèdiques i 061 CATSALUT RESPON. Els objectius plantejats van ser guanyar visibilitat, informar d'activitats pròpies i millorar l'atenció al ciutadà.

Un cop consolidada la primera fase, es va iniciar la publicació de fets noticiables corresponents a l'activitat diària d'Emergències Mèdiques en coordinació amb Cap de Guàrdia i la Unitat de Comunicació, Imatge i Protocol del SEM.

Actualment, s'estan piulant tots aquells incidents rellevants coordinadament amb la resta d'institucions que hi intervenen (Mossos d'Esquadra, Bombers, Trànsit, Ajuntaments, etc) i s'acostuma a annexar-hi imatges.

La xifra assolida a finals del primer any de vida de @semgencat és de 10.000 seguidors, i seguirà creixent en la mesura que seguim aportant continguts de valor pel ciutadà, pels mitjans de comunicació i pels professionals de la salut.

L'App CatSalut Respon

L'App 061 Catsalut Respon ha superat les 60.000 descàrregues durant el 2016.

Aquesta aplicació, creada al 2014, té la missió de donar a conèixer els serveis que ofereix el 061 CatSalut Respon i a la vegada facilitar l'accés del ciutadà al 061 en cas de necessitat. És la solució mòbil pública i gratuïta que geoposiciona, identifica i envia les dades de salut de l'afectat en el mateix moment de la trucada, fet que permet una millora i personalització de l'assistència sanitària.

El 061 CatSalut Respon ha rebut aquest any 3.881 trucades mitjançant aquesta eina, generant més de 2.200 incidents.

Aquí podreu veure les millores implantades en la nova versió de l'eina aquest 2016.

Nou web corporatiu

El web del SEM ha canviat d'aspecte i funcionalitat aquest 2016. Actualment és responsiu (adapta la seva visualització al format del mòbil i tablet) i compta amb una nova pàgina d'inici d'acord amb les webs de la Generalitat de Catalunya, incorporant el vídeo corporatiu, les notícies més destacades i una nova organització de la informació corporativa.

Relació amb els mitjans de comunicació

El SEM disposa d'un telèfon de guàrdia 24h per tal d'informar als periodistes de qualsevol incident rellevant que es produeix arreu de Catalunya.

Així, durant l'any 2016 s'han atès més de 2.000 peticions de premsa, ja sigui directament com a través d'altres institucions amb les quals el SEM realitza comunicats conjunts, com són els Bombers de la Generalitat de Catalunya, els Mossos d'Esquadra, el Servei Català de Trànsit, Protecció Civil o l'Ajuntament de Barcelona, entre d'altres.

Així mateix, s'ha donat a conèixer la tasca diària del servei que el SEM ofereix a la ciutadania amb l'emissió del programa Emergències a TV3. Es tracta d'un docureality dels professionals d'emergències que, a través de 13 capítols de 40 minuts de durada, barregen diferents històries de bombers, d'infermeres o de metges d'urgències i emergències o de mossos d'esquadra. Enllaç Emergències

El SEM també col·labora amb diferents revistes del sector realitzant articles sobre l'activitat i les últimes novetats del SEM, tant nacionals com estatals i també de formació. Les més destacades aquest 2016 són Rescate Vial i Zona TES.

Per altra banda el SEM, a través dels seus portaveus, ha estat present als mitjans de comunicació de premsa escrita i audiovisual en diferents moments i en destaquen aquests:

  • 12/01/16 Desplegament del TSI al Baix Llobregat i l'Hospitalet. Sant Andreu TV - Enllaç
  • 28/02/16 Declaracions Dr. Josep M Soto arran d'una assistència als tripulants d'un vaixell que havia perdut el control en alta mar. TV3 [min 7.45] - Enllaç
  • 01/03/16 Entrevista al Sr. Pere Sanchez, sotscap territorial de l'Àrea Metropolitana Nord sobre l'activitat del SEM per accidents de trànsit a la zona del Maresme. Radio Argentona - Enllaç
  • 18/04/16 Entrevista al Sr. Jaime Gil, Director de Serveis Especials explicant les tasques dels equips ORCA. World Press Radio - Enllaç
  • 06/10/16 El programa Qui som qui fem de la TV de l'Hospitalet de Llobregat dóna a conèixer què és el SEM i com s'hi treballa. Hospitalet TV - Enllaç
  • 11/10/16 Entrevista de Lleida TV a la Dra. Judit Sánchez, cap territorial de Lleida i Alt Pirineu on explica quines activitats es promouen des del SEM en motiu del Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardíaca i què fer davant d'una ACR. Lleida TV
  • 16/10/16 El SEM organitza una fashmob multitudinària per ensenyar a fer Reanimació Càrdiopulmonar als més petits. BTV - Enllaç
  • 29/10/16 El SEM i l'Hospital Germans Tries i Pujol mostra l'escala RACE, un procediment per detectar la gravetat en un cas d'ictus TV3 - Enllaç
  • 24/11/17 El SEM renova els helicòpters medicalitzats a tot Catalunya. TV3 [min 34.35] - Enllaç
  • 03/12/16 Vall d'Hebron i el SEM presenten el nou Protocol d'atenció inicial al pacient amb lesió medul·lar aguda traumàtica. BTV - Enllaç

Relacions institucionals:

1. Jornades, congressos, fires i col·laboracions

El SEM ha participat en diferents sessions i jornades, la majoria de les quals es realitzen anual o bianualment, que se centren en actualitzar coneixements d'emergències mèdiques, revisant metodologies de treball i avanços científics així com trobades de caire més divulgatiu.

El SEM ha col·laborat en diversos Congressos jornades. En destaca la col·laboració en l'organització del I Congrés Internacional HEMS Adult i Pediàtric, celebrat a Prullans el 27 i 28 de maig de 2016, i el 28º Congreso nacional de la SEMES (Sociedad Española de Urgencias y Emergencias) on el SEM ha estat guardonat amb el premi a la "millor comunicació".

Per altra banda el SEM ha col·laborat en 5 trobades de vehicles d'emergències que han estat organitzades pels Ajuntaments i les Policies Locals de les localitats de Berga, Vidreres, Girona, Sant Feliu de Guíxols, Sant Joan de les Abadesses i Manresa. Aquestes activitats han estat molt ben rebudes pel públic assistent ja que permeten conèixer de primera mà els cossos d'emergències, els seus recursos i els seus professionals.

El SEM ha col·laborat, com ve fent els darrers anys, amb les fires anuals de FiraGran, el Festival de la infància de Barcelona i la Mostra d'Entitats de Salut de Badalona, difonent a la població els coneixements bàsics d'actuació davant d'una emergència.

Com a novetat, i en el marc del Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardiorespiratòria (ACR), el SEM ha organitzat el 16 d'octubre d'enguany diversos tallers de reanimació cardipoulmonar (RCP) arreu del territori català, amb l'objectiu de millorar la conscienciació a la població sobre l'aturada cardíaca.

Al llarg del matí i de manera voluntària, els professionals del SEM han realitzat diverses activitats per donar a conèixer com actuar davant d'una aturada cardíaca, ensenyant com s'han de fer les maniobres d'RCP: el ritme de les compressions, la pressió de les mateixes i la ventilació.

La Seu d'Urgell, Lleida, Figueres, Blanes, Terrassa, Manresa, Vilanova i la Geltrú i L'Hospitalet de l'Infant han aplegat un gran nombre de públic adult i infantil que, a les 12h i simultàniament, han realitzat una fashmob que ha consistit en efectuar una reanimació cardiopulmonar multitudinària al ritme de la cançó Stayin Alive del grup Bee Gees. Aquesta cançó marca de manera perfecta el ritme de les compressions que s'ha de seguir quan es practica una maniobra d'RCP.

En aquest cas, i donat el fet que el lema d'aquest any està destinat a la mainada amb l'eslògan "Els nens poden salvar vides", han estat els més menuts, vestits amb samarretes del SEM qui han estat els protagonistes de l'activitat, aplicant les maniobres de reanimació sobre uns coixins vermells en forma de cor, realitzats per la Fundació ARED que vetlla per la reinserció de les dones.

2. Visites institucionals, actes i guardons

El SEM rep visites d'organismes i institucions internacionals que estan interessats en conèixer el sistema i la gestió de les emergències mèdiques a Catalunya. Aquest any ens ha visitat una delegació de la Health Tech Cluster de Colòmbia, i una altra de la Swedish Association of Ambulance Nurses. Els seus professionals de l'àmbit sanitari, tant infermers com metges i gestors, s'han endinsat en el model de gestió que duem a terme a Catalunya i hem compartit amb ells experiències i coneixements.

A banda, al SEM rebem visites d'escoles, instituts i màsters on els seus alumnes hi cursen estudis relacionats amb l'àmbit sanitari. Aquest any ens han visitat 25 centres educatius que han conegut de prop el funcionament i les tasques que hi desenvolupen els professionals sanitaris.

El SEM també s'apropa als més menuts a través de visites didàctiques als centres educatius. El SEM disposa d'un equip de professionals que voluntàriament realitza aquesta tasca didàctica adreçada a diferents edats, amb materials diferents segons el curs al qual ens adrecem. La fnalitat és ensenyar al públic infantil i adolescent conceptes importants com quan cal alertar al 112, com cal posicionar un ferit de manera segura, com cal protegir-se, alertar i socórrer en cas d'accident i com fer maniobres bàsiques de reanimació cardiopulmonar, entre d'altres. Aquest any hem estat en més de 80 centres educatius d'arreu de Catalunya.

El SEM també col·labora amb l'educació viària preventiva amb l'objectiu de conscienciar al públic adolescent de les conseqüències que pot tenir conduir sota els efectes de les drogues i/o l'alcohol. Els professionals voluntaris del SEM s'han apropat a 25 localitats i ciutats de tot Catalunya, de la mà de la Fundació Mutual de Conductors i el Servei Català de Trànsit, realitzant xerrades a l'activitat educativa Canvi de Marxa, que aquest any ha arribat a més de 6.000 nois i noies d'entre 13 i 18 anys de tot Catalunya a Olot, Terrassa, El Vendrell, Figueres, Puigcerdà, Lleida i Barcelona, entre d'altres.

Al llarg del 2016, s'ha reconegut la tasca del SEM en els diferents actes de celebració del Dia de les Esquadres arreu de Catalunya. Aquest any en destaca la medalla lliurada al Dr. Josep Maria Soto, guardonat per la seva predisposició excel·lent a la col·laboració amb el cos dels Mossos d'Esquadra i per les seves aportacions professionals. Així mateix, el SEM.

3. Responsabilitat Social Corporativa

Les accions realitzades pel SEM dins del marc de la RSC són variades i plurals. Algunes d'elles tenen caràcter anual i d'altres sorgeixen gràcies a l'entusiasme dels propis professionals.

En l'àmbit dels esports, el SEM col·labora en caminades i curses solidàries com la caminada anual "Barcelona Magic Line", organitzada per l'Hospital Sant Joan de Déu, "Fem el camí al teu costat" contra el càncer infantil a Montserrat, organitzada pels Mossos d'Esquadra de la Regió Policial Central, la "VI Caravana solidària IPA (International Police Association)" del Bages, o la marxa solidària del Maresme "Sepsis Challenge", de la que aquest any se n'ha celebrat la seva segona edició.

Anualment, el SEM se suma a campanyes solidàries com la que organitza el Banc de Sang i Teixits, que potencia la recollida de taps solidaris per la Fundació contra la fbromatosis, o la recollida de queviures del Banc d'Aliments durant la campanya de Nadal.

Per altra banda, el SEM disposa d'un espai cultural a la seu corporativa anomenat "Espai ARTiSEM" on els professionals del SEM, principalment, poden exposar les seves creacions artístiques amb l'objectiu de compartir-les amb la resta de companys. Fotografes, dibuixos, aquarel·les, poesia, olis, etc., tenen cabuda en d'aquest espai.

Aquest any hem gaudit amb tres mostres de fotografes: "Instants del temps" d'Olga Martorell, "Re-encuadre" de JC Ceballos i "Camerún desconegut" d'Àlex Martín. El cicle expositiu s'ha tancat amb l'exposició del "11è Concurs infantil de nadales" realitzat pels flls dels professionals del SEM.

Per primera vegada, aquest any un grup de professionals assistencials voluntaris del SEM, ha engegat i donat forma a un ambiciós projecte per recaptar fons pels nens i nenes a través de l'oenagé "Save the children".

Es tracta del Calendari Solidari d'Emergències Mèdiques 2017, que recull 12 fotografes de retrobaments emotius entre pacients i professionals del SEM que rememoren els casos en què l'actuació dels professionals va ser crucial per salvar la vida dels pacients. En la seva elaboració hi han participat 13 pacients i 32 professionals del SEM, així com altres companys que s'hi han sumat per participar activament en la venda i distribució dels exemplars. La bona acollida del projecte ha fet possible la recaptació de 12.500 € que han estat entregats als responsables de Save the Children Barcelona en un acte a la seu corporativa del SEM.

Continguts